У природі існує дуже багато органічних кислот, які
можуть мати одну, дві або три карбоксильні групи. Ці сполуки визначають смак
рослин, плодів, а інколи й запах. Найбільш відомі карбонові кислоти — яблучна,
лимонна, винна, щавлева, мурашина, оцтова.
• Яблучна
кислота міститься в кизилі, яблуках, томатах, горобині.
• Лимонна
— у смородині, малині, суницях, цитрусових, ожині, гранатах.
• Винна — у
винограді, вині, абрикосах.
• Щавлева
(етандіова) — у щавлі, шпинаті, ревені.
• Мурашина
(метанова) — у мурахах, кропиві. Офіційно мурашину кислоту можна було назвати і
кропивою (кропива обпікає нашу шкіру саме тому, що в її клітинах міститься ця
речовина). Уперше мурашину кислоту штучно одержали перегонкою рідини, що
виробляють руді мурахи. Зробив це німецький хімік А. Марграф у 1794 р. У
природі ця сполука трапляється в організмі москітів, гусені; у рослинах її
знайдено в ялиновій глиці, у листі жалкої кропиви та у фруктах; у сечі й поті
тварин. Це їдка речовина, краплі якої спричиняють опіки на шкірі (цим
пояснюється подразлива дія кропиви, мурашиних укусів). Вона міститься в
багатьох рослинах як один із проміжних продуктів обміну речовин; у волосках
кропиви, у мурашиній та бджолиній отруті.
• Оцтова
(етанова) у природі трапляється в рослинах, утворюється під час бродіння,
гниття, скисання вина, пива, міститься в молоці й сирі, шкірі тварин.
При оцтовокислому бродінні спирту також
утворюється оцет. Цей процес є небажаним. А при оцтовокислому бродінні
яблучного вина одержують яблучний оцет, який є цінним продуктом для кулінарії.
Органічні кислоти — біологічно активні речовини,
що впливають на організм людини. Вони сприяють процесам травлення, беруть
участь в обміні речовин, активізують діяльність залоз, мають бактерицидні
властивості.
Немає коментарів:
Дописати коментар