понеділок, 13 квітня 2015 р.

Органічні кислоти в природі

У природі існує дуже багато органічних кислот, які можуть мати одну, дві або три карбоксильні групи. Ці сполуки визначають смак рослин, плодів, а інколи й запах. Найбільш відомі карбонові кислоти — яблучна, лимонна, винна, щавлева, мурашина, оцтова.
•   Яблучна кислота міститься в кизилі, яблуках, томатах, горобині.
•   Лимонна — у смородині, малині, суницях, цитрусових, ожині, гранатах.
•   Винна — у винограді, вині, абрикосах.
•   Щавлева (етандіова) — у щавлі, шпинаті, ревені.
•   Мурашина (метанова) — у мурахах, кропиві. Офіційно мурашину кислоту можна було назвати і кропивою (кропива обпікає нашу шкіру саме тому, що в її клітинах міститься ця речовина). Уперше мурашину кислоту штучно одержали перегонкою рідини, що виробляють руді мурахи. Зробив це німецький хімік А. Марграф у 1794 р. У природі ця сполука трапляється в організмі москітів, гусені; у рослинах її знайдено в ялиновій глиці, у листі жалкої кропиви та у фруктах; у сечі й поті тварин. Це їдка речовина, краплі якої спричиняють опіки на шкірі (цим пояснюється подразлива дія кропиви, мурашиних укусів). Вона міститься в багатьох рослинах як один із проміжних продуктів обміну речовин; у волосках кропиви, у мурашиній та бджолиній отруті.
•   Оцтова (етанова) у природі трапляється в рослинах, утворюється під час бродіння, гниття, скисання вина, пива, міститься в молоці й сирі, шкірі тварин.
При оцтовокислому бродінні спирту також утворюється оцет. Цей процес є небажаним. А при оцтовокислому бродінні яблучного вина одержують яблучний оцет, який є цінним продуктом для кулінарії.
Органічні кислоти — біологічно активні речовини, що впливають на організм людини. Вони сприяють процесам травлення, беруть участь в обміні речовин, активізують діяльність залоз, мають бактерицидні властивості.



Немає коментарів:

Дописати коментар